נאס"א יירטה הודעות לייזר ורדיו מחללית שלה במעמקי החלל
במהלך החודשים האחרונים, סוכנות החלל האמריקאית נאס"א השתמשה בחללית Psyche , אותה חללית שנשלחה בכדי לחקור אסטרואיד שעשוי מחומרים יקרים במיוחד בעל שם זהה לזה של החללית, כדי לבדוק מערכת תקשורת חדשה. המטרה העיקרית של הגשושית כפי שציינתי, הינה לבקר אסטרואיד, אך בינתיים היא שולחת הודעות לייזר בחזרה לכדור הארץ.
זה נעשה באמצעות תקשורת אופטית בחלל עמוק, באמצעות לייזר באורכי גל קרובים ל אינפרא אדום היא שולחת מסרים בחזרה לכדור הארץ. הנושא נבדק לראשונה בנובמבר כאשר אות לייזר זוהה ממרחק של 18 מיליון קילומטרים בחלל. מבין ההודעות אותן שלחה החללית היו הודעות וידאו של חתולים, שכן כולם יכולים להתחבר להודעות מסוג זה. היתרון של DSOC-Deep Space Optical Communications או בעברית תקשורת חלל עמוק מבוססת אופטית על פני רדיו הוא שמהירות רוחב הפס טובה שלה יותר, הווה אומר שניתן לקבל נתונים מהר יותר.
אבל בגלל כמה אתגרים טכנולוגיים, חוקרי נאס"א שוקלים שילוב של רדיו ולייזר כאפשרות הטובה ביותר.
הבדיקה האחרונה קיבלה נתונים כמעט פי שניים מהבדיקה הקודמת, מ-32 מיליון קילומטרים (20 מיליון מיילים).
ב-תחילת בינואר הצוות בקרה של החללית מטעם נאס"א הוריד תמונה שנשלחו מהחללית Psyche בקצב של 15.63 מגה-ביט לשנייה - פי כמה עשרות מהר יותר מתדר רדיו רגיל.
בהצהרה לעיתונות ציינה איימי סמית`, סגנית מנהלת רשת החלל העמוק של נאס"א במעבדת ההנעה הסילון: "האנטנה ההיברידית שלנו הצליחה להינעל בהצלחה ובאמינות על קישורי ההורדה של טכנולוגיות ה Deep Space Optical Communications ולעקוב אחריהן בהצלחה. המכשיר המשדר את התקשורת האופטית, הינו מכשיר קטן המורכב משבע מראה משושה הותקן על האנטנה הקיימת. "זו מערכת אופטית בעלת סובלנות גבוהה הבנויה על מבנה גמיש של כמה עשרות מטרים, ציינה ברזיה טהרני, סגנית מנהלת מערכות קרקע תקשורת ומנהלת אספקה של האנטנה ההיברידית ב-JPL.
"אנו משתמשים במערכת של מראות, חיישנים מדויקים ומצלמות כדי ליישר ולכוון לייזר באופן אקטיבי מהחלל העמוק לתוך סיב המגיע לגלאי."
התקווה הגדולה מהצלחת טכנולוגיה זו, היא שנאס"א תוכל לעקוב אחר Psyche כאשר היא נמצאת פי 2.5 מהמרחק שכדור הארץ נמצא מהשמש.
"במשך עשרות שנים, הוספנו תדרי רדיו חדשים לאנטנות הענקיות של ה-DSN הממוקמות ברחבי העולם, כך שהשלב הבא הכי מתקבל על הדעת הוא לכלול תדרים אופטיים", אמר טהרני.
בדרך זו תפסנו 2 ציפורים בו זמנית; האחת היא "להפוך את כבישי התקשורת שלנו לכבישים מהירים" מהירים פי כמה וברוחבי פס גדולים בכמה מידות, וה-2 היא החיסכון של זמן, כסף ומשאבים."