אנקלדוס הוא ירח אשר שבה את דמיונם של מדענים, מהרגע שהוא התגלה.
פני השטח שלו, הם כשל קרחון עד קפוא בצבעי תכלת לבן, עם תוואי של מישורים מחורצים של קרח המזכירים מישורי קרח רחבי יריעה באנטרטיקה הקפואה ומכתשים עגולים המזכירים לעין הבוחנת את תוואי הירח שלנו.
על שום מה נקרא אנקלדוס בשמו? השם ניתן לו על ידי בנו של ויליאם הרשל, אשר גילה את אורנוס, ונלקח מסיפורי הענקים במיתולוגיה היוונית. אנקלדוס אם כן, חרף הדמיון הרב בשמו למאכל הדרום-אמריקאי, אנצ`לדס, הוא הירח השישי בגודלו של כוכב הלכת שבתאי, והוא אחד מקרוב ל 150 ירחים שיש לו (כן זה המספר העדכני לאחר שבשנת 2023 התגלו עוד כ 62 ירחים לשבתאי).
המרחק מהשמש הוא לא קטן, 1.4 מיליארד ק"מ, מה שמעלה ספקות לגבי סיכוי להיווצרות של חיים בתצורה שאנו מכירים בקור העז השורר באזור של כוכב הלכת שבתאי, טמפרטורה של כ-130 מעלות צלזיוס! חרף זאת, העניין שיש בירח אנקלדוס דומה מאוד לעניין הרב בירח אירופה של צדק, שכן לשניהם מאפיינים דומים של דמף קרח יבשתי עבה, ופוטנציאל למרבצי מים אדירים בתת הקרקע. מה שמגביר כעת את הסקרנות הרבה הקיימת לגבי אנקלדוס היא העובדה כי במחקר חדש מהשבועות האחרונים התגלו הוכחות למקורות נוספים של אנרגיה כימית על פני הירח, בעצם נמצאה קבוצה של תרכובות אורגניות שהתחמצנו, דבר המצביע על מסלולים כימיים רבים לקיום חיים פוטנציאלי באוקיינוס התת קרקעי של אנקלדוס, שכן חמצון עוזר לשחרר אנרגיה כימית. התגלית הינה משהו שאמור להרעיש, אם כי מידת הזהירות ננקטת עד לשליחתה של גשושית אשר תחקור את הירח לעומק. התגלית החדשה היא עדיין סימוכין בדיליי רב לאנליזות שביצעה החללית קאסיני בשנת 2005 (חללית אשר נשלחה על ידי נאס"א לחקור את שבתאי וירחיו המעניינים יותר) כאשר ביצעה יעפי תצפית מעל אנקלדוס וחקרה את סילוני המים האדירים אשר פורצים על פניו כגייזרים (שוב במדומה לירח אירופה של צדק), בזמנו היא גילתה כי כחלק מההרכב של סילוני המים ישנן תרכובות כימיות המוזנות על ידי האוקיינוס רחב הממדים החבוי לו בתת הקרקע של אנקלדוס, כעת התגלה בנתיחה לאחור כי ישנו אימות חזק להימצאות של מימן ציאנידי, מולקולה חשובה במוצא החיים. האם הגשושית אותה נאס"א מתכננת לשלוח לאנקלדוס תחשוף את האמת על מקור התרכובות הכימיות שהתגלו? האם האוקיינוס האדיר בתת הקרקע הוא המזין אותן? האם באוקיינוס הזה ישנה פעילות אורגניזמית כפי שאנו מכירים אלינו במצע של מיל H2O אשר מתקיימים להם בירח המרוחק כל כך מהשמש. אז זאת נגלה בעתיד הלא רחוק מאיתנו (במושגים של חלל כמובן).